top of page

 

Semah’ın anlam ve önemi

 

Alevi-BektaÅŸi yolunda semahın, Kırklar Meclisi ile baÅŸladığına inanılmakta ve Cem sırasında Oniki hizmetten biri olan saz ve söz eÅŸliÄŸinde kadın erkek olarak yapılan hareketleri ifade etmektedir. Tarih boyunca muhafazakar dini anlayış için müzik ve semah dinsel açıdan sakıncalı görülmüÅŸtür. Oysa Alevi-BektaÅŸi yolunda müzik ve semah ibadetin vazgeçilmez bir parçasıdır.

Semah sırasındaki hareketlerin deÄŸiÅŸik anlamları bulunmaktadır. Gökyüzünde uçmak, evrenin dönüÅŸü gibi dönmek, turnalar gibi daire ÅŸeklinde uçmak ve kanat çırpmak gibi deÄŸiÅŸik bölümlere farklı simgesel anlamlar yüklenmektedir.

 

Alevi Ozanlarından Yunus Emre semahı çarkın dönüÅŸüne benzeterek ÅŸöyle der:

Aşık Yunus sema ile çarh urur

Bu çarhımızı bozan dünyanın

Ayrıca Pir Sultan Abdal da bir deyiÅŸinde ÅŸöyle demektedir:

 

Kırk Budak’ta ÅŸem’a yanar

Dolusun içenler kanar

Aşıklar sema döner

Hünkar Hacı BektaÅŸ Veli

 

Semah, AleviliÄŸin önemli dini-kültürel unsurlarındandır. Ä°slam’da kadın erkek ibadet olarak müzik ve söz eÅŸliÄŸinde semah dönmesi kabul edilemez bir olgudur. Bu nedenle Semah geleneÄŸinin kökeni gerek Kırklar Cemi ile gerekse Ä°slam öncesi birçok inanç ve gelenekleri ile açıklanmaktadır. Semah aynı zamanda AleviliÄŸin temel ibadeti olan Cem’in de önemli bir parçasıdır. Ä°lahi bir aÅŸk olarak görülür. Semah seyirlik bir oyun deÄŸil, kutsal olarak görülen hareketler bütünüdür. Bunun içindir ki semah edilirken “Seyir için olmaya, Hak için ola” diyerek seslenilir.

 

Farklı Alevi-BektaÅŸi yörelerinde farklı semah tipleri ve deÄŸiÅŸik adları bulunmaktadır. Bunlardan en tanınmışları Kırklar Semahı, Turnalar Semahı, Gönüller Semahı, Kırat Semahı, Hubyar Semahı gibi adlarla bilinen deÄŸiÅŸik yörelere ait semahlardır.

 

Semahlar kadın erkek karışık yapılmaktadır. Semahın yöresine ve türüne göre semah edenlerin sayısı da deÄŸiÅŸebilmektedir. Semaha kalkanlar, uzaydaki gezegenler gibi birbirlerine dokunmadan, daire ÅŸeklinde ve karşılıklı durarak semah ederler. Bütün semah türlerinde ortak olan özellik yavaÅŸ hareketlerle baÅŸlayıp, giderek hızlanmasıdır.

 

Semah, ağırlama, yürüme ve hızlanma olmak üzere üç bölümden oluÅŸmaktadır. Zakir, semah deyiÅŸini bu bölümlerin ritmine uygun çalarken, semahçılar da buna uygun olarak hareket ederler. Semah sırasında yapılan el hareketlerinin ve duruÅŸ ÅŸekillerinin deÄŸiÅŸik mistik, felsefi anlamları bulunmaktadır. ÖrneÄŸin: Eller haktan alıp, halka vermek, gökyüzüne ve yere bakan eller 1. kapı hava ile 4 kapı toprağı, kalbe giden eller canı vs. temsil eder.

Semah sırasındaki el, kol hareketlerinin turnalarla da benzeÅŸtirildiÄŸi görülmektedir. Bunun nedeni halkın turnayı kendi özlemlerini ulaÅŸtıran bir can yoldaşı, dertlere çare bulan bir kuÅŸ olarak görmesi ve semaha hareketle, sözle turnayı da dahil etmiÅŸ olmasıdır. Turna’nın sesi Hz. Ali’nin sesi ile benzeÅŸtirilip saygı duyulması bakımından da önemli olup, Alevilerce deyiÅŸlerde de özel bir yere sahiptir. Buna deyiÅŸlerden ÅŸöyle bir örnek verebiliriz:

 

Gitme turnam gitme

Nerden gelirsin

Sen nazlı canana

Benzersin turnam

 

Yemen ellerimden beri gelirken

Turnalar O ÅŸahı, ÅŸahı görmediniz mi?

Hava üzerinde semah dönerken

Turnalar O ÅŸahı, ÅŸahı görmediniz mi?

Aman turnam Aman Alimisin sen

Yoksa Hünkar BektaÅŸ Velimi sin sen.

Ali sevilmez mi, hey, hey deli misin sen.

 

 

Yine bir baÅŸka semah türü olan Kırat Semahı ile insana sadık bir hayvan olması, rüzgar gibi gitmesi gibi yararlı özellikleri nedeniyle at tasvir edilmiÅŸ, ve semaha adı verilmiÅŸtir.

Ayrıca Muhammed Ali Semahı, Kırklar Semahı, Abdallar Semahı, Ali Yar Semahı, Hacı BektaÅŸ Semahı gibi türlerde de görüldüÄŸü gibi inanç önderlerinin adlarının da semahlara verildiÄŸi görülmektedir. Semah türlerine verilen adlarda bölge ve topluluk isimleri de bulunmaktadır. Åžiran Semahı, Hubyar Semahı vb.

 

Cem Ä°badeti sırasında gerek Miraçlama okunurken kısa ve gerekse Miraçlamadan sonra semah hizmetinin yapıldığı. Bazı yörelerde Cem sonunda da Semah edildiÄŸi görülmektedir. Zakirin deyiÅŸi ile meydana çıkan semahçılar niyaz ederek semaha baÅŸlarlar. Ağırlama, yürüme ve hızlanma bölümlerinin ardından, birliÄŸe dönüp Dede’nin karşısında duaya dururlar. Dede örneÄŸin ÅŸöyle dua verir:

BismiÅŸah.. Semahlar saf ola, dertler def ola, Hak-Muhammed-Ali muradımızı vere, varlığımıza birliÄŸimize bir olmamıza merhaba. Semahçılar merhaba der. Dede: “BismiÅŸah.. Ya Hak... Hayır hizmetleriniz kabul ola. Muratlarınız hasıl ola. Ä°steÄŸinizi, dileÄŸinizi Hak, Muhammed, Ali vere. DöndüÄŸünüz semahlardan hayır hasenat göresiniz. Ebu Zerr-Gıfari’nin Hz. Fatıma’nın hüsn-ü himmeti üzerinizde ola. Aliyye’l Murtaza Kırklar semahına kaydede. GerçeÄŸe Hü...” Bu duanın ardından semahçılar yerlerine otururlar.

​

Yemen ellerinde beri gelirken

Turnalar Ali’mi görmediniz mi

Havanın yüzünde semah dönerken

Turnalar Ali’mi görmediniz mi

 

Åžah’ım Hayber kalesini yıkarken

Nice Yezit helak olur bakarken

Muhammet Miraca ol dem çıkarken

Turnalar Ali’mi görmediniz mi

 

Kim gördü derya da balık izini

EÄŸildi ol öptü kasrın tozunu

Ä°ÅŸidin Ali’nin hop avazını T

urnalar Ali’mi görmediniz mi

 

Havanın yüzünde semah dönerken

O kırkların ÅŸarabından içerken

Muhammed’in gül reyhanın saçarken

Turnalar Ali’mi görmediniz mi

 

Åžah Hatayi eder mi gedayi?

Dilim zikr eyledi gani Mevlayı

On İki İmam nesli Abayı

Turnalar Ali’mi görmediniz mi

ÅžAH HATAYÄ°

 

Alevilikte SEMAH

 

Alevilerin temel ibadeti olan cem ayinlerinin ayrılmaz bir parçası da semah dönmektir.Semah cemin belli bir aÅŸamasında baÄŸlama esliÄŸinde kadın ve erkek canların, çalınan ezgiler esliÄŸinde birlikte yaptıkları dinsel törenlerdir.Semah dönmek, cem ayini içinde yapılan 12 HIZMET'ten birisidir. Cem ayini sırasında törenin bazı bölümlerinde ve özellikle son bölümünde Dede’nin iÅŸareti ile kadın ve erkek canlar semaha kalkarlar. Semah dönen canlar duygunun, sevginin, askın dorukta olduÄŸu bir duygulu an yasarlar. Semah dönenler adeta kendinden geçercesine büyük bir aÅŸkla, sevkle, huzur içinde ayrı bir dünyaya yolculuk edercesine, izleyen canları da büyüleyecek tarzda, ibadet ederler.Alevilerin döndükleri semahı onların ibadeti olan Cem ayinlerinden ayrı düÅŸünmek ve incelemek yanlıştır..AleviliÄŸin kutsal kitabi olan Ä°MAM CAFER BUYRUÄžU ve halk arasında yasayan mevcut inançta semah 12 HIZMET'ten biri olarak yapılır.

 

Aleviler, semahın kaynağının Miraç`ta yapılmış olan KIRKLAR CEMÄ°' nden kaldığına inanırlar. Bu kaynağı bilmeden cem ve semah anlaşılmaz.

 

' SEMAH ' SÖZCÜÄžÜ VE SEMAH'DA GÄ°YSÄ°:

 

Arapça ' Sema ' köküne dayanan semah SÖZCÜÄžÜ Türkçe’ye 'sema ' yada 'semah ' biçimlerinde iki ana söyleniÅŸe ayrılır. Her söyleniÅŸ birbirinden ayrı iki farklı özellikte uygulanır. Sema, Mevlevi ya da bazı Sünni tarikatlarında, semah ise Alevilerin dinsel törenlerinin bir parçasıdır. Mevlevi Semai ile Alevi Semah’ın ayırt edici özelliÄŸi dönenlerin Mevlevilerde sadece erkekler olmasına karsın, Alevilerde kadın ve erkek canların birlikte dönmeleridir. Mevlevilerdin sema’ının müziÄŸini esas olarak Türk Sanat MüziÄŸi besteleri oluÅŸtururken, Alevi semahlarındaki müziÄŸi halk müziÄŸi ritimleri oluÅŸturur. baÄŸlama belirleyici olmasına karsın Cepçi Alevilerde cemde 12 çalgı bulunur. semahın belli sayıda kiÅŸilerce dönülmesine özen gösterilir. 2,4,6,8,10,12 olduÄŸu gibi 3,5,7,12 gibi ÅŸayi kümelerine denk düÅŸürülmeye çalışılır. Bu sayıların kutsallığına inanılır. ' Üçler ', ' Besler ', 'Yediler ', Onikiler ' den yardim ve ÅŸefaat beklenir. Semah dönülürken canların üstündeki giysiler son yıllardaki folklor giysileri gibi özenle hazırlanmaz. Halkın özel günlerde giydiÄŸi temiz ve bakımlı elbiseler giyilir. Giysilerde yerel ayrıcalılar görülür. bazı yörelerde semah dönülürken erkekler ÅŸapkayı çıkartırken, bazı yörelerde basları acık dönerler.Ayaklar genelde çıplaktır. Kurallarda biçime deÄŸil öze önem verilir.

 

CEM'DE SEMAH, SEMAH'DA FÄ°GÜRLER:

 

Canlar cem ayininin belli bir yerinde semaha kalkınca DEDE’YE niyaz ederler. Semah dönüldüÄŸü sırada herhangi bir kösede bulunan dede makamına (post`a) asla sırt dönülmez. Hiç bir semah türünde el ele tutulmaz. Semahta esas figürler el ve ayak figürleridir. Eller ve kollar turnanın uçuÅŸunu simgelerler. En çok görülen figür ise saÄŸ elin ayası yukarıda, sol el de yere dönüktür. Bu figür; ' Hak'tan alınanın halka verilmesini ' simgeler. Semah dönülürken semahı bozucu davranışlar hös karşılanmaz; çünkü semah seyir için deÄŸil,hak için dönülür. Semah dönenlerin ritmini izleyenler de ' Allah, Allah ', ' Ya Sah ', ' Semahımız saf ola, günahlar af ola ' gibi ifadelerle katılırlar.

 

Semah Türleri

 

Anadolu’da AleviliÄŸin yaklaşık 8 yy. lık tarihi var. Anadolu da bir dizi uygarlık yaÅŸamış. Kimi uygarlıkların izleri kaybolmuÅŸken kimi henüz yanı başımızda yaşıyor.

 

Ülkemiz çok renkli bir kültüre sahip. Bu durumdan AleviliÄŸin de nasibini almaması olası deÄŸil.

 

Ä°ÅŸte Anadolu da ki alevi semahlarının çeÅŸitliliÄŸi kültürel izlerin semahlara ÅŸu yada bu tarzda yansımasıdır. Biçimde Alevilerin cem ayinlerinde ve semahlarda bazı farklılıklar almasına raÄŸmen özü birdir. Semahlara deÄŸiÅŸik yörelerde deÄŸiÅŸik adlar verilmesinin nedeni bu özellikte aranmalıdır.

bottom of page